Πως αξιολογεί ο Alpha Guide

Οι επαγγελµατίες κριτικοί του «Alpha Guide» δεν βαθµολογούν µε βάση τι τους αρέσει προσωπικά αλλά τι είναι αντικειµενικά καλό ή όχι. Καταγράφουμε τα επιµέρους στοιχεία που καθορίζουν την τελική κρίση και οδηγούν στην αξιολόγηση εστιατορίων και ξενοδοχείων.

Εστιατόρια - ταβέρνες

Το βάρος στη βαθµολογία τους δίνεται στη γεύση. Ειδικότερα τα εστιατόρια αξιολογούνται µε βάση µια σειρά από επιµέρους κριτήρια, όπως η ποιότητα και η πρωτοτυπία των υλικών, η µαγειρική τεχνική, η λεπτότητα και η ένταση των επιµέρους γεύσεων, η γευστική ισορροπία, ο χαρακτήρας του προτεινόµενου µενού (πρωτοτυπία κ.λπ.) και η αισθητική στην παρουσίαση των πιάτων. Έµφαση δίνουµε στο σέρβις, στην art de la table και την άνεση του χώρου. Επιπλέον, εξετάζεται η λίστα κρασιών ως προς την έκταση, την επαρκή εκπροσώπηση –καταρχάς– του ελληνικού αµπελώνα, το βάθος κ.λπ. Στις ταβέρνες και στα µεζεδοπωλεία βασικό ζητούµενο παραµένει ασφαλώς η ποιότητα των πρώτων υλών, δίνεται όµως έµφαση στην ύπαρξη παραδοσιακών πιάτων, τη σωστή –από γευστικής άποψης– παρασκευή τους και, φυσικά, στο περιβάλλον και το σέρβις. Η λίστα κρασιών αποτελεί απλώς ένα πρόσθετο πλεονέκτηµα. Τέλος, στον οδηγό αναγράφονται κάποιες φορές πιάτα που δοκιµάστηκαν τη σεζόν πριν από την έκδοση, τα οποία µπορεί και να έχουν αλλάξει εν τω µεταξύ.

Ξενοδοχεία - ξενώνες

Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες εξετάζονται ως προς την ποιότητα και την άνεση των δωµατίων, των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων εστίασης. Σε ό,τι αφορά τα δωµάτια, η διαµόρφωση της τελικής άποψης στηρίζεται στο µέγεθος του δωµατίου σε συνδυασµό µε την επάρκεια των επίπλων και, βέβαια, την άνεση κινήσεων. Λαµβάνονται υπόψη η αισθητική και η ποιότητα των επίπλων, το ντιζάιν, οι ενδεχόµενες φθορές και η καθαριότητα. Η απαιτούµενη σηµασία δίνεται ακόµη στις ντουλάπες, στην επάρκειά και στον εξοπλισµό τους. Τέλος, εξετάζεται το µπάνιο ως προς την άνεση, την ποιότητα και την επάρκεια των ειδών υγιεινής κ.λπ.

Καθοριστικά κριτήρια για τους κοινόχρηστους χώρους είναι το µέγεθός τους, η ποιότητα των υλικών και ο φωτισµός. Επίσης, η ποιότητα του desk υποδοχής, τα ασανσέρ και οι διάδροµοι. Τέλος, λαµβάνονται σοβαρά υπόψη η γενική αίσθηση, η αισθητική, οι φθορές, η διαρρύθµιση του χώρου κ.λπ.

Οι κλίμακες αξιολόγησης

Εστιατόρια - ταβέρνες

Το σύµβολο αξιολόγησης στα εστιατόρια και στις ταβέρνες είναι ο βαθµός, ο οποίος δηλώνει το επίπεδο της γεύσης, του σέρβις και γενικότερα της ποιότητας κάθε χώρου. Όπου δίπλα στο βαθµό εµφανίζεται σκούφος δηλώνεται ότι το συγκεκριµένο εστιατόριο βραβεύτηκε την τρέχουσα χρονιά µε Χρυσό Σκούφο, ενώ όπου εµφανίζεται κλαδί ελιάς δηλώνεται ότι το συγκεκριµένο εστιατόριο πήρε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Προσοχή! Οι βαθμοί των εστιατορίων που αναγράφονται στον Alpha Guide είναι στρογγυλοποιημένοι στην μισή μονάδα. Έτσι, για παράδειγμα, ένα εστιατόριο που στον Alpha Guide εμφανίζεται με βαθμό 14/20 μπορεί να έχει βαθμολογηθεί από τους αξιολογητές οπουδήποτε ανάμεσα στο 13,75 και το 14,25. Ως εκ τούτου, η βαθμολογία ενός εστιατορίου στον Alpha Guide δεν κάνει το εστιατόριο απαραίτητα βραβεύσιμο ακόμα κι αν είναι στα όρια της βράβευσης με Χρυσό Σκούφο (15/20 και πάνω), Top Notch (14,5/20 και πάνω) ή Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας (14/20 και πάνω για εστιατόρια με ελληνική κουζίνα).

Ξενοδοχεία - ξενώνες

Το σύµβολο αξιολόγησης στα ξενοδοχεία είναι το κλειδί, το οποίο δηλώνει το επίπεδο παροχών και ποιότητας κάθε χώρου. Το βέλος προς τα πάνω, δεξιά του βαθµού κάθε ξενοδοχείου, δηλώνει ότι ο βαθµός πλησιάζει στο ανώτατο όριο της κλίµακάς του. Tο κλειδί σε ροζ φόντο υποδηλώνει πρόσθετα «γοητευτικό ξενοδοχείο».

Τι αφορούν οι τιµές

Σε εστιατόρια - ταβέρνες

Αναφέρονται σε µέσο κόστος ανά άτοµο. Περιλαµβάνονται πρώτο, δεύτερο πιάτο κι επιδόρπιο (χωρίς το κρασί).

Σε ξενοδοχεία - ξενώνες

Οι τιµές που αναγράφονται στο λήµµα κάθε ξενοδοχείου είναι αυτές που δηλώθηκαν µε ευθύνη των ίδιων των ξενοδοχείων. Σε κάθε λήµµα καταγράφονται δύο τιµές. Η πρώτη αναφέρεται στο φτηνότερο στάνταρ δίκλινο µε πρωινό στη low season και η δεύτερη στο πιο προνοµιούχο στάνταρ δίκλινο µε πρωινό στη high season. Ανάµεσα στις δύο αυτές τιµές διαµορφώνεται ουσιαστικά και ο υπόλοιπος τιµοκατάλογος, που έχει να κάνει µε τον τύπο του δωµατίου. Αν το ξενοδοχείο δεν διαθέτει στάνταρ δωµάτια, αλλά µόνο µπανγκαλόους, σουίτες ή διαµερίσµατα, οι αναγραφόµενες τιµές αναφέρονται στον κυρίαρχο τύπο δωµατίων. Αν δέχεται κρατήσεις υποχρεωτικά µε ηµιδιατροφή ή πλήρη διατροφή, η αναγραφόµενη τιµή αφορά το συνολικό κόστος και αυτό διευκρινίζεται στο λήµµα. Οι τιµές πόρτας είναι οι υψηλότερες στις οποίες έχει δικαίωµα να διαθέσει τα δωµάτιά του ένα ξενοδοχείο. Ανάλογα µε την εποχή, τον αριθµό διανυκτερεύσεων και την πληρότητα της µονάδας, υπάρχει δυνατότητα διαπραγµάτευσης και πολλά ξενοδοχεία κάνουν ειδικές προσφορές.

Εστιατόρια - ταβέρνες
οι κλίμακες αξιολόγησης

Άριστο

18,5 / 20 - 20 / 20

Μεγάλη κουζίνα. Λεπτότητα γεύσεων και άψογη τεχνική. Φαντασία, δηµιουργικότητα, πρώτες ύλες επιπέδου και πληρέστατη wine list. Σέρβις και περιβάλλον ανάλογα.


Εξαιρετικό

16,5 / 20 - 18 / 20

Εξαιρετική κουζίνα. Τεχνική υψηλού επιπέδου και δεξιότητα. Φαντασία, δηµιουργικότητα. Πρώτες ύλες επιπέδου και wine list που καλύπτει τις απαιτήσεις των πιάτων.


Πολύ καλό

15 / 20 - 16 / 20

Πολύ καλή κουζίνα, που συχνά διακρίνεται στην κατηγορία της. Ισορροπία γεύσεων και πολύ καλές πρώτες ύλες σε δηµιουργικούς συνδυασµούς. Επαρκής wine list, που αναδεικνύει τα πιάτα.


Καλό

13 / 20 - 14,5 / 20

Καλή κουζίνα. Επιλεγµένα υλικά βάσης και καλή εκτέλεση συνταγών µε θετικές γευστικές εντυπώσεις. Ευπρόσωπη wine list, ανάλογη µε το είδος της κουζίνας.


Ικανοποιητικό

12 / 20 - 12,5 / 20

Ικανοποιητική κουζίνα. Καλά υλικά βάσης και συνολικά ισορροπηµένη γεύση.


Ξενοδοχεία – ξενώνες:
οι κλίμακες αξιολόγησης

Άριστο


Ποιότητα, πολυτέλεια και περιβάλλον εξαιρετικών προδιαγρα­φών που εξασφαλίζει όλες τις ανέσεις. Παροχές και σέρβις που προλαµβάνουν απαιτήσεις και επιθυµίες.


Εξαιρετικό


Εξαιρετική άνεση και φανερά στοιχεία πολυτέλειας, υψηλή αισθητική, άριστη ποιότητα. Πλήρες σέρβις που καλύπτει κάθε ανάγκη, παροχές υψηλού επιπέδου.


Πολύ καλό


Επαρκής άνεση χώρων, αισθητική αρµονία επίπλωσης και διακόσµησης, µελετηµένο ντιζάιν, πολύ καλό σέρβις, αναβαθµισµένο επίπεδο παροχών.


Καλό


Άνετο και καλό περιβάλλον για ευχάριστη παραµονή και ικανοποιητικό σέρβις που καλύπτει τις κύριες ανάγκες.


Ενδιαφέρον


Καλό περιβάλλον, ευπρόσωποι χώροι, ανάλογη εξυπηρέτηση και facilities που ξεφεύγουν από τα στοιχειώδη.


Ικανοποιητικό


Ικανοποιητικοί χώροι µε τα βασικά facilities, για παραµονή χωρίς προβλήµατα αλλά και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.